Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OctaviaFLKrak
    Ambiente
    • 2009
    • 138

Zamieszczone przez golibroda
    Oj lend wszystko jest na dobrej drodze :diabelski_usmiech laweta się toczy :szeroki_usmiech cierpliwości, sygnaturka prawdę Ci powie "bracie" :!:

Dlaczego "bracie" ....................... wyjaśni się

Nie trudno sie domyslic, Panowie z Łodzi i pewnie bedzie 1,4 TSI

Komentarz

• golibroda
      Rider
      • 2009
      • 530

No to mamy okrągły post o numerze #500 :diabelski_usmiech

Octavia zaparkowała, piękna, nowa i zbyt "pachnąca" :szeroki_usmiech . Ja cieszę się z nowego samochodu, a diler z pieniążków na koncie.

Po długich dysputach, rozważaniach, jazdach testowych (a był to trudny okres dla silników ze względu na temperaturę i warunki drogowe), wszystkich za i przeciw, analizach matematycznych oraz wnikliwemu obserwowaniu wątków na "OctaviaClub" wybór padł na benzynę 1.4 TSI jako kompromis pomiędzy kosztami a całą resztą.

Dziękuję więc wszystkim za pomoc, cenne uwagi i cierpliwość podczas grymaszenia. Jeszcze raz niskie ukłony dla Was za porady.

Za jakiś czas podzielę się spostrzeżeniami i pewnie zadam pytania bo 300 stronicowa instrukcja wyrwała mi wiele godzin z życia :shock:

P.S.
      OctaviaFLKrak, Proszę wytłumacz mi co ma 1.4 TSI wspólnego z Łodzią :?:
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• daszek
        Ambiente
        • 2009
        • 239
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Octavia zaparkowała, piękna, nowa i zbyt "pachnąca"
        Ho,ho, no to gratuluję koledze,
        z zapartym tchem obserwowałem ten temat i już nie mogłem doczekać się finału :wink:
        no i stawiałem na diesla :P
        zdroofko
        daszek
        http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• lend
          Rider
          • 2007
          • 463

Masakra ..... Pierwszy post był 6.12.2009 rozumie , że załapałeś się jeszcze a wyprzedaż rocznika :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Gratki wielkie
          MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

Dziękuję Panom za gratulacje.

Droga była długa i wyboista.

Mam rocznik 2010 bo upust na 2009 rok był taki sam jak na nowy rok 2010 Dopiero jak już pozostały nie interesujące mnie niedobitki to zrobili upust 11 kzł.

P.S.
            A czas był długi bo mi się po prostu nie śpieszyło :P z biegiem lat człowiek nie jest tak napalony na zakupy, pozostają wyważone i spokojne decyzje.

daszek, ..... po prostu gra wstępna była długa a finał zaskakujący :diabelski_usmiech
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• Witajcie, Dobry den

Mam O2 z 2008 roku Mint, i teraz żałuję że zamówiłem haka oraz spryskiwaczy lamp.

a ty masz to w swojej Skodzie?

Komentarz

• Psycho Dad
                Rider
                • 2009
                • 629

golibroda, może pochwalisz sie co dokładnie kupiłes
                Chodzi o wersje dodatkowe wyposażenie i inne smaczki . ...
                500 postów w temacie + poboczne typu SWING czy BOLERO i odpowiedz kupiłem 1.4 jest dosyć skromne .
                Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• daszek
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 239
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A czas był długi bo mi się po prostu nie śpieszyło :P z biegiem lat człowiek nie jest tak napalony na zakupy, pozostają wyważone i spokojne decyzje.
                  Słusznie, z pewnymi decyzjami nie należy się śpieszyć.

daszek, ..... po prostu gra wstępna była długa a finał zaskakujący :diabelski_usmiech
                  LOL, to teraz koniecznie musisz pochwalić się swoim zakupem :szeroki_usmiech
                  zdroofko
                  daszek
                  http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• yogii
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

golibroda, gratuluję już straciłem nadzieję

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez yogii
                      już straciłem nadzieję
                      Ja to nawet myslałem że kolega czeka na ... Octavie III :szeroki_usmiech
                      Ale faktycznie, Golibroda pochwal sie jaka wersje wyposazeia wkońcu kupiłeś i z jakimi dodatkami, wkońcu o to nas pytałeś bo nie byłeś pewnien co wybrać.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• golibroda
                        Rider
                        • 2009
                        • 530

W sumie nie ma się czym chwalić - zwykła seria. Ewaluowałem pomiędzy dieslami a w końcu wyszła benzyna.

Oj decyzja była ciężka bo wchodziły w grę sprawy techniczne oraz rodzinno życiowe. Czy dobrze wybrałem okaże się dopiero za jakiś czas chyba, że życie spłata jakiegoś figla.

Jak znajdę troszkę czasu to porobię fotki ale w sumie nie ma co oglądać - to przecież zwykły seryjny samochód :szeroki_usmiech
                        Pozdrawiam
                        Piotr

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

zwykła seria
                          Nie ma takiego modelu? Czy chodzi Ci o Classic?
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

decyzja była ciężka bo wchodziły w grę sprawy techniczne oraz rodzinno życiowe. Czy dobrze wybrałem okaże się dopiero za jakiś czas chyba, że życie spłata jakiegoś figla.
                            A co, żona odejdzie i dzieci zabierze?
                            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                            G.B.Show

Komentarz

• tajemniczy_1
                              Classic
                              • 2010
                              • 14

Dramat

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu

Po wszelkich przemyśleniach kalkulacjach itd itp byłem zdecydowany w 100% na O2 FL 1,6MPI którą oczywiście bym zgazował. Dostałem już nawet jakąś ofertę jednak chciałem się przejechać
                              Oczywiście w salonie nie mają 1,6 ale pani zaproponowała mi przejażdżkę 1.4 TSI Pomyślałem a niech tam zobaczymy jak to się prowadzi a silnik i tak zostanie 1.6
                              Ech właśnie wróciłem z przejażdżki i ku....a poprostu chyba nie chcę nic innego
                              Super ten silniczek się sprawuje Elastyczność jest lepsza niż w moim obecnym aucie ( 2.0 115km)
                              Powiedzcie mi czy może jednak 1,6 też jakoś jest w miarę żwawy? Czy jednak będzie to żółw i podczas wyprzedzania trzeba wysiąść i go popchać?
                              Ech i po co mi była ta jazda próbna

Komentarz

• Golibroda, jak wynika z tekstu to kupiłeś Minta/clasika. Ja też mam Minta i teraz "pluję w brodę" że niezamówiłem haka i spryskiwaczy lamp. To się przydaje a to rowerki przewieźć a podczas zimy niemarzną paluszki podczas czyszczenia kloszy lamp przednich. Tych dwóch drobiazgów mi brakuję. Podczas zakupu kosztowało to 1500 a teraz za hak niezapłace tyle niemówiąc o opryskach lamp, teraz to kilka tysięcy złotych /firmowe, skodowskie/.
                                Niech Ci się dobrze spisuję.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez tajemniczy_1
                                  Powiedzcie mi czy może jednak 1,6 też jakoś jest w miarę żwawy? Czy jednak będzie to żółw i podczas wyprzedzania trzeba wysiąść i go popchać?
                                  to jest zupełnie inna bajka, te silniki dzieli przepaść pod względem realnej dynamiki i subiektywnych odczuć z jazdy :idea:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• tajemniczy_1, jechałe fabią 1,4 - głośny - wybrałem 1,6 bo jest nieśmiertelną jednostką od kilkunastu lat, oczywiście modyfikowany co rok więc jest coraz nowocześniejszy.

Komentarz

• golibroda
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 530

tajemniczy to dobrze, że nie wsiadłeś do 1.8 TSI (ja zresztą też) - to dopiero byłby power jak opisują tutaj niektórzy
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• rkb
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2152
                                        • Rapid Spaceback (NH1)
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jak sie wahasz to wez 1.2 TSI i bedziesz mial zloty srodek, moc 1.6 i dobra elastycznosc dzieki turbo, malo pali (w ciezszym i wiekszym Yeti na trasie mozna spokojnie sie utrzymac w 6l. wiec w O2 bedzie mniej). Tyle ze to nowy motorek wiec troszke ryzyko
                                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• tajemniczy_1
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 14

golibroda Powiedz mi bo Ty już to przerabiałeś Miałeś okazję jeździć 1.6MPI Duża była różnica między nimi?

Komentarz

• Mihau
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7460
                                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

tajemniczy_1, czytałem test O2 przed FL z silnikiem 1.6 MPI to podobno trzeba go wysoko kręcić, żeby coś z niego wykrzesać i podobno ciężko z elastycznością (testująca osoba powiedziała, że ten silnik jest "drewniany"), a spalanie w mieście to jakieś 10l/100km
                                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

tajemniczy to dobrze, że nie wsiadłeś do 1.8 TSI (ja zresztą też) - to dopiero byłby power jak opisują tutaj niektórzy
                                              Bez przesady. Power to jest 1.8 TSi z DSG w trybie S, bo normalnie to doopowóz. Jeździłem ostatnio takim Passatem, a wcześniej Skodą Superb w manualu. Superb nie różnił się specjalnie od mojej Ave 2.0, za to DSG wydobywa z silnika jakieś ukryte moce i to jest owszem power
                                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                              G.B.Show

Komentarz

• golibroda
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 530

tajemniczy Jeździłem 1.6 i 1.9 w dieslu oraz 1.4 TSI i te mogę porównać.

Choć, aby porównać dobrze silnik to trzeba go troszkę poeksploatować. Takie przejażdżki salonowe niewiele dają. Trzeba przejechać się każdym po kilka razy, aby cokolwiek powiedzieć bo każda jazda jest inna, czuje się i zauważa inne niuanse
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Takie przejażdżki salonowe niewiele dają.
                                                  Trzeba było podjechać do VW Zasada w Wawie, patałachy nie mają do testów podstawowych modeli Golfa, tych z najchętniej kupowanym w Europie silnikiem, nota bene 1.4 TSI 122 KM i DSG. Na moje zdziwione pytanie dlaczego nie mają, usłyszałem od pana "sprzedawcy", że w ubiegłym roku sprzedali kilkaset aut, z czego 3/4 bez jazd testowych. No cóż, przy takim podejściu do nabywcy, to tylko pogratulować im lamerskich klientów, zapewne w większości emerytów
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

ta, ta tradycyjna runda naokoło salonu jeszcze autem z innym motorem niewiele daje
                                                    no ale skoro sprzedają te auta (a sprzedają) to rzeczywiście mają to gdzieś :?
                                                    saport techniczny baj DGW
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm
                                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...